Veterinaire zorg, advies en behandeling

Voor optimaal herstel en preventieve zorg

Behandelingen en tips voor de verzorging van uw paard

Sarcoïden

Sarcoïden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij paarden. Ze komen bij alle rassen voor onafhankelijk van de kleur van het paard, wel kan er een genitische aanleg zijn. Het Bovine Papilloma virus ( een virus dat wratten veroorzaakt bij koeien) lijkt verband te hebben met het ontstaan van sarcoïden. 

 

Slokdarmverstopping

Wanneer uw paard kwijlt, met de hals gestrekt staat en niet meer wil eten, kan het zijn dat het last heft van een slokdarmverstopping. Een verstopping van de slokdarm kan vanzelf over gaan. In de meeste gevallen is dit echter niet zo en heeft u te maken met een spoedsituatie. De dierenarts zal dus gebeld moeten worden om het paard te behandelen. Haal direct alle voer en water weg zodat het paard niets meer kan eten of drinken, dit omdat een paard met een slokdarmverstopping zich gemakkelijk ernstig kan verslikken. 

Voorkomen
Naar de toekomst toe kan het verstandig zijn om het type voedsel dat de verstopping veroorzaakte niet meer te geven.

peesblessure paard

Weidegang: gezond grazen, geniet met mate

De oerpaarden waar paarden van afstammen leefden op steppen. Daar stonden ze de hele dag op te grazen. Ze aten gras, takjes, bladeren en planten. Het maag- en darmstelsel van paarden van nu is daar dan ook op aangepast, maar het gras niet. Het grote verschil tussen de weilanden van nu en de steppen is dat ons gras een relatief hoge energie-inhoud heeft. Het gras kan te rijk zijn aan suikers. Dit kan onder meer hoefbevangenheid veroorzaken. Voor jonge paarden in de groei is gras een goede voedingsbron. Wel raden we aan om de jonge paarden bij te voeren met mineralen en vitaminen.

Lees meer over de weidegang van paarden en pony’s

Dag luizen!

Wanneer uw paard of pony last heeft van jeuk is het aan te raden om uw dierenarts te raadplegen, aangezien deze jeuk ook door andere oorzaken dan luizen veroorzaakt kan worden. Mocht uit het onderzoek van de dierenarts blijken dat het om luis gaat, dan moet het paard of de pony twee keer gewassen worden met een middel tegen luis.

Opgewassen
Tussen beide wasbeurten mag 7 dagen zitten. Het is belangrijk dat we het volledige paard wassen, dus niet alleen de aangetaste plekken. De luizen migreren anders gewoon naar een deel op het paard dat niet gewassen is. Na 2 wasbeurten moeten de klachten verdwijnen. Het zal echter nog wel een paar weken duren voordat de verschillende kale plekken, die veroorzaakt zijn door het schuren en bijten, volledig zijn verdwenen. Ook de borstels, het halster, de zadeldekjes en de dekens moeten gewassen worden, want ook hier op kunnen de luizen en neten zitten.

hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid

Een paard of pony met hoefbevangenheid heeft veel pijn aan één of beide voorvoeten. Paarden die hoefbevangen zijn staan vaak met de voorbenen gestrekt voor zich en steunen zo veel mogelijk op de hoefballen. 

Oorzaak
Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben. Een te hoog suikergehalte van de voeding, een overbelasting van het gezonde been bij een blessure en overgewicht zijn voorbeelden van die oorzaken. U herkent hoefbevangenheid aan de ontstoken witte lijn aan de onderkant bij de zoolvlakte. De witte lijn veroorzaakt in dat geval pijn bij uw paard. Het is beter voor het paard om er niet te lang mee rond te blijven lopen.

Lees meer over het ontstaan en de behandeling van hoefbevangenheid

Zandkoliek

In het najaar is gras schaars. Paarden en pony’s kunnen door de korte wortels en het korte gras veel zand binnenkrijgen. Dunne mest en een lichte tot erge koliek kunnen het gevolg zijn van zandeten. 

Hoe weet u of uw paard te veel zand eet?
Doe een paar mestballen in een boterhamzakje met water. Goed mengen en laat het vijftien minuten  hangen.  Als er zand onderin is gaan liggenn, is het verstandig om uw paard te laten behandelen. 

Hoe behandelt u tegen zandkoliek?
U kunt uw paard psylliumzaad of Sand Clear geven. Tijdens openingstijden kunt u dit elke dag halen bij Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek.

Lintwormen

Het najaar is de beste periode om paarden te ontwormen tegen lintwormen. Op deze manier kan uw paard geen nieuwe besmetting meer oplopen en zo schoon de winter in gaan. Er is geen mestonderzoek nodig, omdat de lintwormbemesting vaak niet aan is te tonen in de mest. U kunt uw paard met verschillende producten behandelen.

Schuren met de staart

Staat uw paard geregeld met de achterkant tegen een hek of muur te bewegen dan is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Het kan het gevolg zijn van zomereczeem, besmetting met aarsmaden, hengstigheid bij merries of een allergie. Om erachter te komen wat het probleem is, kunt u een onderzoek laten doen door de paardendierenarts van Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek. Bij erger schuren kan namelijk de staartwortel helemaal kaal worden en hierdoor ontstaan ook kale plekken op de billen. Het is niet gevaarlijk, maar vooral erg lastig en pijnlijk voor uw paard.

Veulens

Het blijft spannend wanneer uw merrie een veulen krijgt. Zeker wanneer dit de eerste keer is. Een handige vuistregel voor veulens na de geboorte is de 1-2-3-regel:

  • binnen 1 uur na de geboorte moet het veulen staan
  • binnen 2 uur na de geboorte moet het veulen drinken
  • binnen 3 uur na de geboorte moet de nageboorte eraf zijn bij de merrie

Het komt niet aan op een half uur, maar duurt het toch langer? Raadpleeg dan de paardendierenarts via  0342 - 44 12 90. 

Ontwormen

Ontwormingsmiddelen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Dit is vanwege de toenemende resistentie van wormen tegen ontwormingsmiddelen. Onze dierenartsen maken naar aanleiding van de leeftijd van het paard, weidegang en weide-oppervlak een ontwormingsschema. Dankzij mestonderzoek kunnen we uw paard gerichter ontwormen. Zo heeft hij minder behandelingen nodig.

Hoe start u een onderzoek?
U kunt op werkdagen de mest van uw paard afgeven (een balletje is genoeg) voor mestonderzoek. Wij bellen u terug over de uitslag en geven een ontwormingsadvies.

Luchtwegen

Luchtwegproblemen zijn, na kreupelheid, de meest voorkomende veterinaire klachten bij een paard. Dit kan komen door een afwijking in de keel, zoals cornage of een stofallergie. Met een endoscopie bekijken we of er afwijkingen aan de luchtwegen zijn. Daarbij kijken we naar de hoeveelheid en soort slijm. Daarna bepalen we welke therapie het meest geschikt is voor uw paard.

Voorkomen
Aanpassingen aan het stalklimaat van stofovergevoelige paarden is erg belangrijk om terugkeren van de klachten te voorkomen. 
Denk hierbij aan nat hooi of kuil voeren, niet vegen als het paard op stal staat, en zaagsel, vlas of papier snippers als strooisel gebruiken.

lasertherapie paard; paard laten keuren

Chippen

Sinds januari 2001 moeten alle paarden en -pony’s in Nederland verplicht van een chip zijn voorzien.De chip wordt gebruikt voor identiteitscontroles, zowel op wedstrijden als bij dierziektebestrijding. De fokkerij krijgt met het gebruik van de chip een gesloten registratie van de afstammingsgegevens.

Lees meer over chippen van paarden