Sarcoïden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij paarden. Ze komen bij alle rassen voor, onafhankelijk van de kleur van het paard. Wel kan er een genetische aanleg zijn. Het Bovine Papilloma virus (een virus dat wratten veroorzaakt bij koeien) lijkt verband te hebben met het ontstaan van sarcoïden.
Wanneer uw paard kwijlt, met de hals gestrekt staat en niet meer wil eten, kan het zijn dat het last heeft van een slokdarmverstopping. Een verstopping van de slokdarm kan vanzelf over gaan. In de meeste gevallen is dit echter niet zo en heeft u te maken met een spoedsituatie. U zult de paardenarts moeten bellen om het paard te behandelen. Haal direct al het voer en water weg zodat het paard niets meer kan eten of drinken, omdat een paard zich met een slokdarmverstopping gemakkelijk ernstig kan verslikken.
Voorkomen
In de toekomst kan het verstandig zijn om het type voedsel dat de verstopping veroorzaakte niet meer te geven.
De oerpaarden waar paarden van afstammen leefden op steppen. Daar stonden ze de hele dag op te grazen. Ze aten gras, takjes, bladeren en planten. Het maag- en darmstelsel van paarden van nu is daar dan ook op aangepast, maar het gras niet. Het grote verschil tussen de weilanden van nu en de steppen is dat ons gras een relatief hoge energie-inhoud heeft. Het gras kan te rijk zijn aan suikers en hierdoor meer hoefbevangenheid veroorzaken. Voor jonge paarden in de groei is gras een goede voedingsbron. Wel raden we aan om de jonge paarden bij te voeren met mineralen en vitaminen.
Wanneer uw paard of pony last heeft van jeuk is het aan te raden om uw dierenarts te raadplegen, aangezien deze jeuk ook door andere oorzaken dan luizen veroorzaakt kan worden. Mocht uit het onderzoek van de dierenarts blijken dat het om luis gaat, dan moet het paard of de pony twee keer gewassen worden met een middel tegen luis.
Opgewassen
Tussen beide wasbeurten mogen zeven dagen zitten. Het is belangrijk dat we het volledige paard wassen, dus niet alleen de aangetaste plekken. De luizen migreren anders gewoon naar een deel op het paard dat niet gewassen is. Na twee wasbeurten moeten de klachten verdwijnen. Het zal echter nog wel een paar weken duren voordat de verschillende kale plekken, die veroorzaakt zijn door het schuren en bijten, volledig zijn verdwenen. Ook de borstels, het halster, de zadeldekjes en de dekens moeten gewassen worden, want ook hierop kunnen de luizen en neten zitten.
Een paard of pony met hoefbevangenheid heeft veel pijn aan één of beide voorvoeten. Paarden die hoefbevangen zijn, staan vaak met de voorbenen gestrekt voor zich en steunen zo veel mogelijk op de hoefballen.
Oorzaak
Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben. Een te hoog suikergehalte van de voeding, een overbelasting van het gezonde been bij een blessure en overgewicht zijn voorbeelden van die oorzaken. U herkent hoefbevangenheid aan de ontstoken witte lijn aan de onderkant bij de zoolvlakte. De witte lijn veroorzaakt in dat geval pijn bij uw paard. Het is beter voor het paard om er
niet te lang mee rond te blijven lopen.
In het najaar is gras schaars. Paarden en pony’s kunnen door de korte wortels en het korte gras veel zand binnenkrijgen. Dunne mest en een lichte tot erge koliek kunnen het gevolg zijn van het eten van zand.
Hoe weet u of uw paard te veel zand eet?
Doe een paar mestballen in een boterhamzakje met water. Goed mengen en laat het vijftien minuten hangen. Als er zand onderin is gaan liggen, is het verstandig om uw paard te laten behandelen.
Hoe behandelt u tegen zandkoliek?
U kunt uw paard psylliumzaad of Sand Clear geven. Tijdens openingstijden kunt u dit elke dag halen bij Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek.
Het najaar is de beste periode om paarden te ontwormen tegen lintwormen. Op deze manier kan uw paard geen nieuwe besmetting meer oplopen en zo schoon de winter in gaan. Er is geen mestonderzoek nodig, omdat de lintworm bemesting vaak niet aan is te tonen in de mest. U kunt uw paard met verschillende producten behandelen.
Staat uw paard geregeld met de achterkant tegen een hek of muur te bewegen, dan is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Het kan het gevolg zijn van:
Om erachter te komen wat het precies is, kunt u een onderzoek laten doen door de paardendierenarts van Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek. Bij erger schuren kan namelijk de staartwortel helemaal kaal worden en kunnen er kale plekken op de billen ontstaan. Het is niet gevaarlijk, maar vooral erg lastig en pijnlijk voor uw paard.
Het blijft spannend wanneer uw merrie een veulen krijgt. Zeker als dit de eerste keer is. Een handige vuistregel voor veulens na de geboorte is de 1-2-3-regel:
Het komt niet aan op een half uur, maar duurt het toch langer? Raadpleeg dan de paardendierenarts via 0342 - 441 290.
Ontwormingsmiddelen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Dit is vanwege de toenemende resistentie van wormen tegen ontwormingsmiddelen. Onze dierenartsen maken naar aanleiding van de leeftijd van het paard, weidegang en weide-oppervlak een ontwormingsschema. Dankzij mestonderzoek kunnen we uw paard gerichter ontwormen. Zo heeft hij minder behandelingen nodig.
Hoe start u een onderzoek?
U kunt op werkdagen de mest van uw paard afgeven (een balletje is genoeg) voor mestonderzoek. Wij bellen u terug over de uitslag en geven u advies over ontworming.
Luchtwegproblemen zijn, na kreupelheid, de meest voorkomende veterinaire klachten bij een paard. Dit kan komen door een afwijking in de keel, zoals cornage of een stofallergie. Met een endoscopie bekijken we of er afwijkingen aan de luchtwegen zijn. Daarbij kijken we naar de hoeveelheid en het soort slijm. Daarna bepalen we welke therapie het meest geschikt is voor uw paard.
Voorkomen
Aanpassingen aan het stalklimaat van stof overgevoelige paarden is erg belangrijk om terugkeer van de klachten te voorkomen. Denk hierbij aan:
Sinds januari 2001 moeten alle paarden en pony’s in Nederland verplicht van een chip zijn voorzien. De chip wordt gebruikt voor identiteitscontroles, zowel op wedstrijden als bij dierziektebestrijding. De fokkerij krijgt met het gebruik van de chip een gesloten registratie van de afstammingsgegevens.