In goede handen bij Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek

Onze kliniek beschikt over een ruime onderzoeks- en röntgenruimte, longeercirkel, binnen- en buitenmanege, een operatiekwartier, recovery-boxen, een laboratorium en een hoefsmederij. Daarnaast zijn er meerdere boxen aanwezig voor de opname van patiënten.

Neem contact op

Arts, fysiotherapeut, tandarts en hoefsmid in één kliniek

Keuringen

Op onze kliniek is zeer veel ervaring aanwezig op het gebied van klinisch en röntgenologisch keuren. Wij beschikken over een mobiel röntgenapparaat en kunnen deze keuringen zowel bij u aan huis als op de kliniek uitvoeren.

Meer over keuringen

Visites

U kunt op werkdagen een afspraak maken voor een visite. De visites worden gereden voor problemen die op locatie te behandelen zijn. Zo doen we eenvoudige onderzoeken van de luchtwegen, koliekonderzoek, gebitsverzorging, entingen, chippen en behandeling van kleine wonden aan huis. We beschikken over een mobiel röntgenapparaat en kunnen dus ook bij u aan huis röntgenfoto’s maken in geval van kreupelheid, een keuring, een PROK of nakomelingen onderzoek. 

Eventueel wordt er doorverwezen naar de kliniek voor nader onderzoek. Daarnaast kan er op locatie een bloed-, urine - of mestmonster worden afgenomen voor onderzoek in het laboratorium.

Boek een visite

Lasertherapie

Lasertherapie met een hogefrequentielaser wordt al jaren met erg veel succes gebruikt in de
humane revalidatie bij topsporters. De lasertherapie is niet pijnlijk en zorgt ervoor dat topsporters met onder meer kruisbandletsels en peesblessures na een korte revalidatie weer op topniveau kunnen presteren.

Voordelen van FP4-lasertherapie:

 • Snellere heling
 • Verbeterde kwaliteit van het littekenweefsel
 • Kortere revalidatieperiode
 • Niet-invasief, pijnloos en stressvrij
 • Geen bijwerkingen
Meer over lasertherapie

Echografie

Met behulp van echografie kunnen we de - zogenaamd – weke delen in beeld brengen, zoals: 

 • Pezen
 • Ligamenten (banden)
 • Gewrichten
Meer over echografie

Kreupelheidsonderzoek

Tijdens een kreupelheidsonderzoek bekijken we de eventuele zwellingen, pijnlijke plekken en de beweeglijkheid van het paard. Door middel van lokale verdoving bekijken we in welk deel van het been de pijn zit. Daarna maken we röntgenfoto’s of een echo om de uiteindelijke diagnose te stellen. Op basis van de diagnose zetten we een behandel- en revalidatieplan op, zodat uw paard zo optimaal mogelijk herstelt.

Meer over kreupelheidsonderzoek

Gewrichts- en peesblessures

Sinds enige tijd gebruiken wij de producten (ACP en ABPS) van de firma Arthrex bij de behandeling van gewrichtsproblemen en peesblessures. 

Na de behandeling van pezen zien wij goede resultaten met bloedplaatjes rijk plasma (ook wel PRP, platelet rich plasma genoemd). We nemen hiervoor bloed af van het paard zelf en verwerken dit op een speciale manier. Vervolgens wordt onder echobegeleiding het bloedplaatjes rijke plasma in de blessure gespoten. Pezen genezen hierdoor beter en soms ook sneller.

Meer over kreupelheidsonderzoek

Endoscopie

Na kreupelheid zijn aandoeningen aan de luchtwegen de meest voorkomende veterinaire problemen bij paarden.

Wij beschikken over een moderne video-endoscoop waarmee we de neusgangen, keel en luchtpijp kunnen beoordelen. Daarnaast kunnen wij het cornage-onderzoek voor hengsten en buitenlandse merries uitvoeren.

Chirurgie

Castraties worden op bij Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek uitsluitend onder steriele omstandigheden en onder algehele anesthesie uitgevoerd. Behalve castraties voeren wij ook andere ingrepen uit, zoals:

 • Navelbreukcorrecties
 • Het verwijderen van kiezen 
 • Griffelbeen operaties 
 • Het hechten van wonden. 

Tevens voeren wij stand correcties bij veulens uit. Tijdens deze ingrepen houden we het paard in slaap door middel van gasanesthesie of een infuus.

Tandheelkunde

Het is belangrijk om het gebit van uw paard of pony regelmatig (minimaal één keer per jaar) te laten controleren, om problemen tijdens het eten en het rijden te voorkomen.

Lees meer over tandheelkunde

Voortplanting

We begeleiden uw merrie aan huis of in de kliniek. Met behulp van echografie bepalen we de ovulatie (eisprong) nauwkeurig en krijgt u advies over het tijdstip van dekking of inseminatie. Ongeveer 17 dagen na bevruchting kunnen we bepalen of uw merrie drachtig is.


Naast de normale vruchtbaarheidsbegeleiding, helpen we ook merries die problemen ervaren. Woont u binnen een straal van 15 km van onze kliniek? Vraag dan naar het aangepaste visitetarief.

Chiropractie

Voor een chiropractische behandeling wordt het gehele paard bekeken en onderzocht op beperkte beweeglijkheid in de gewrichten van de wervelkolom en ledematen. Als er een beperking gevonden wordt, wordt dit specifieke gewricht behandeld. Hierdoor
keert de beweeglijkheid terug en kan het gewricht, met het omringende weefsel, zijn normale functie uitoefenen. Het paard zal makkelijker kunnen bewegen en een betere houding aan kunnen nemen.

Equine Body Therapy (EBT)

Door middel van het testen van stress punten/ trigger points in het lichaam, wordt bepaald waar behandeling nodig is en welke delen van het lichaam gevoelig zijn voor blessures. De behandeling bestaat uit het ‘ontgrendelen’ van blokkades, waarmee de gezondheid en de prestatie van het paard verbeterd wordt.


Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen klachten aan het bewegingsapparaat te verminderen en verbetert de houding van het paard.

Fysiotherapeut Jarko Dun behandelt uw paard in onze kliniek en kan u ook tijdens het rijden helpen in de revalidatieperiode. U kunt direct contact opnemen met onze fysiotherapeut via 06 53 92 71 27.

Hoefsmid

Onze hoefsmid Wim Busser is gespecialiseerd in orthopedisch beslag en is elke vrijdag aanwezig in de kliniek. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken, dan kunt u hem ook bellen via 06 53 15 33 83.

Meer over de hoefsmid

Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek

Harskamperweg 22 A 
3774 JP Kootwijkerbroek 


KvK-nummer: 08124348

Contactgegevens:

T: 0342 - 441 290

F: 0342 - 44 25 41

@: info@paardencentrum.nl


Privacyverklaring

Openingstijden:

Maandag 08:15 - 17:00

Dinsdag 08:15 - 17:00

Woensdag 08:15 - 17:00

Donderdag 08:15 - 17:00

Vrijdag 08:15 - 17:00

Voor spoedgevallen kunt u ons 24 uur per dag bereiken op 0342 - 441 290.