Onze kliniek beschikt over een ruime onderzoeks- en röntgenruimte, longeercirkel, binnen- en buitenmanege, een operatiekwartier, recovery-boxen, een laboratorium en een hoefsmederij. Daarnaast zijn er meerdere boxen aanwezig voor de opname van patiënten.
U kunt op werkdagen een afspraak maken voor een visite. De visites worden gereden voor problemen die op locatie te behandelen zijn. Zo doen we eenvoudige onderzoeken van de luchtwegen, koliekonderzoek, gebitsverzorging, entingen, chippen en behandeling van kleine wonden aan huis. We beschikken over een mobiel röntgenapparaat en kunnen dus ook bij u aan huis röntgenfoto’s maken in geval van kreupelheid, een keuring, een PROK of nakomelingen onderzoek.
Eventueel wordt er doorverwezen naar de kliniek voor nader onderzoek. Daarnaast kan er op locatie een bloed-, urine - of mestmonster worden afgenomen voor onderzoek in het laboratorium.
Lasertherapie met een hogefrequentielaser wordt al jaren met erg veel succes gebruikt in de
humane revalidatie bij topsporters. De lasertherapie is niet pijnlijk en zorgt ervoor dat topsporters met onder meer kruisbandletsels en peesblessures na een korte revalidatie weer op topniveau kunnen presteren.
Voordelen van FP4-lasertherapie:
Tijdens een kreupelheidsonderzoek bekijken we de eventuele zwellingen, pijnlijke plekken en de beweeglijkheid van het paard. Door middel van lokale verdoving bekijken we in welk deel van het been de pijn zit. Daarna maken we röntgenfoto’s of een echo om de uiteindelijke diagnose te stellen. Op basis van de diagnose zetten we een behandel- en revalidatieplan op, zodat uw paard zo optimaal mogelijk herstelt.
Sinds enige tijd gebruiken wij de producten (ACP en ABPS) van de firma Arthrex bij de behandeling van gewrichtsproblemen en peesblessures.
Na de behandeling van pezen zien wij goede resultaten met bloedplaatjes rijk plasma (ook wel PRP, platelet rich plasma genoemd). We nemen hiervoor bloed af van het paard zelf en verwerken dit op een speciale manier. Vervolgens wordt onder echobegeleiding het bloedplaatjes rijke plasma in de blessure gespoten. Pezen genezen hierdoor beter en soms ook sneller.
Na kreupelheid zijn aandoeningen aan de luchtwegen de meest voorkomende veterinaire problemen bij paarden.
Wij beschikken over een moderne video-endoscoop waarmee we de neusgangen, keel en luchtpijp kunnen beoordelen. Daarnaast kunnen wij het cornage-onderzoek voor hengsten en buitenlandse merries uitvoeren.
Castraties worden op bij Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek uitsluitend onder steriele omstandigheden en onder algehele anesthesie uitgevoerd. Behalve castraties voeren wij ook andere ingrepen uit, zoals:
Tevens voeren wij stand correcties bij veulens uit. Tijdens deze ingrepen houden we het paard in slaap door middel van gasanesthesie of een infuus.
We begeleiden uw merrie aan huis of in de kliniek. Met behulp van echografie bepalen we de ovulatie (eisprong) nauwkeurig en krijgt u advies over het tijdstip van dekking of inseminatie. Ongeveer 17 dagen na bevruchting kunnen we bepalen of uw merrie drachtig is.
Naast de normale vruchtbaarheidsbegeleiding, helpen we ook merries die problemen ervaren. Woont u binnen een straal van 15 km van onze kliniek? Vraag dan naar het aangepaste visitetarief.
Door middel van het testen van stress punten/ trigger points in het lichaam, wordt bepaald waar behandeling nodig is en welke delen van het lichaam gevoelig zijn voor blessures. De behandeling bestaat uit het ‘ontgrendelen’ van blokkades, waarmee de gezondheid en de prestatie van het paard verbeterd wordt.
Fysiotherapie kan helpen klachten aan het bewegingsapparaat te verminderen en verbetert de houding van het paard.
Fysiotherapeut Jarko Dun behandelt uw paard in onze kliniek en kan u ook tijdens het rijden helpen in de revalidatieperiode. U kunt direct contact opnemen met onze fysiotherapeut via 06 53 92 71 27.